17 may 2010

PER QUÉ HI HA PERSONES QUE ODIEN LES FALLES??

Més d’una vegada els fallers s’han fet esta pregunta, sorpresos i estupefactes per la indiferència, l’hostilitat i fins i tot l’odi que la festa fallera desperta en determinats ciutadans. Però sovint, més enllà d’esta pregunta, el món faller no encerta a aprofundir en la resposta, i no són estranyes les afirmacions superficials sobre els crítics, acusant-los de ser simplement antivalencians o gent amargada que critica per criticar.Vosaltres que penseu??

El ben cert és que cada vegada se senten més veus que posen en dubte les suposades virtuts de les Falles, arremetent contra elles i contra nosaltres, els fallers, en ocasions prop del fanatisme. Sabem que molta gent fuig de les falles com de la pesta quan s’aproxima la setmana fallera; altres, dels que es queden, blasmen contra ella i la seua ocupació del carrer, que taxen d’abusiva i descontrolada; finalment, hi ha qui expressa les seua enemistat amb la festa per raons de ideologies o gust cultural. Fins i tot fa uns anys es va inaugurar una web que es deia “Antifallers”, i també és evident que les tensions entre moviment veïnal i falles han proliferat amb el temps.

El tema és complex, però darrere de l’antifallerisme hi ha molts factors històrics, econòmics, geogràfics i socials a tenir en compte, factors que no es poden despatxar com “un atac a les Falles”, des del bàndol faller. Caldria demanar als que es diuen progressistes més obertura de mires per a les potencialitats de la festa i als que es diuen fallers-fallers més compromís amb la convivència ciutadana. Des d’alguns cercles sempre hem insistit que cal trencar els tabús i fomentar la major participació dins la festa; és molt fàcil escudar-se en la desqüalificació o en el autisme per evitar afrontar el repte real: el de que cal que una festa tant potent com les Falles siga acceptada i construïda realment per tots. Potser aleshores hi hauran menys valencians i valencianes que odien les falles i menys fallers i falleres que es pensen que són els seus únics propietaris.

3 comentarios:

Anónimo dijo...

visken les falles i els fallesrs!!

mels dijo...

visca!!!
n'hi han dos extrems, o els agraden amunto o les odien a tope!!!jeje...poca gent per no dir ningú...n'hi ha entremig!!

Anónimo dijo...

odien les falles xq stan amargats!!!