5 may 2010

L'ORIGEN DE LES FALLES....


De moment, les investigacions històriques sobre la festa no han pogut donar amb la manera en la qual va sorgir, i ni tan sols una data més o menys aproximada. La documentació més antiga trobada sobre les Falles data de 1784, i és un ofici de l'autoritat municipal de València que prohibeix cremar falles en estrets carrers de la ciutat i obliga a col·locar-les en places suficientment àmplies. Aquest escrit ens indica clarament que al segle XVIII ja es plantaven falles a València, però res més...

Com he comentat anteriorment,l'origen de Les Falles encara no s'ha resolt amb exactitud. La teoria que més s'escolta a nivell popular és la que diu que deriven d'un costum que tenien els fusters valencians, que al vindre la primavera,trauien i recollien tota la fusta que els sobrava per fer una foguera en honor al seu patró, Sant Josep, cada 19 de març.

També es diu que les Falles provenen dels focs que s'encenien al principi del solstici d'estiu, costum que va adoptar el cristianisme per honrar a Sant Joan el 24 de juny. Açò podria explicar el gran component pagà de la festa.

Per altra banda, un altre sector recolza la versió del Ninot de mitja Quaresma o Parot, segons la qual les Falles naixen del costum de llançar un ninot que representa Luter, Judes o un altre personatge, a la foguera. Esta teoria explicaria l'existència de figures en les falles i el caràcter censor i satíric dels monuments.

2 comentarios:

mels dijo...

xica mira!mai meu havia preguntat...bó saber-ho...jeje

karla dijo...

si ah!si no ho sabies,esta nit no podies dormir!jajaja!